Wczytuję dane...
Olej wyciskany z owoców ostropestu plamistego, o delikatnym smaku . Tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany. Może zawierać naturalny osad.
Czytaj więcej

Olej z ostropestu plamistego

Ostropest na nasze roztoczańskie pola trafił dopiero kilka lat temu i od razu zwbudził zainteresowanie okolicznych mieszkańców i turystów. Jak się okazało,że olej z jego owoców jest doskonałym specyfikiem na nadwątloną wątrobę, stał się miejscowym hitem. Olej wspomaga regenerację wątroby oraz chroni przed wonymi rodnikami. Zalecana ilość do spożycia : 1 łyżka stołowa rano, przed śniadaniem. Nie zaleca się spożycia przez dzieci do lat 12, kobiety w ciąży i laktacji oraz w przypadku silnych zatruć.

Wyniki badań olej z ostropestu 

Zawartość ważniejszych kwasów tłuszczowych

Raport z badań nr 103/GC/09/16 (wyciąg):

lp  nazwa                         zawartość w g/100g produktu                     
1  kwas oleinowy + elaidynowy 24
2  kwas linolowy + linolelaidonowy 53
3  kwas alfa-linolenowy 2
4  nasycone kwasy tłuszczowe 19
5  jednonienasycone kwasy tłuszczowe

25

6  wielonienasycone kwasy tłuszczowe 55
7  OMEGA 3 2
8  OMEGA 6 53
9  kwas erukowy 0

Zawartość składników odżywczych

Raport z badań nr 176/PSO/10/15 (wyciąg):

lp  nazwa                         zawartość w g/100g produktu                     
1  białko 0
2  tłuszcz 100
3  cukry 0
4  sól 0
5  węglowodany

0

Wartość energetyczna

3693 kJ/100g

898 kcal/100g

Dlaczego warto kupować nasz olej?

własna olejarnia olej jest produkowany w naszym gospodarswie

praca magisterska "Badanie jakości oleju jadalnego"  Maszyny Spożywcze Politechnika Lubelska

nasiona lokalne  nasiona są produkowane na naszych polach i zaprzyjaźnionych gospodarzy
gwarancja jakości olej jest regularnie badany w akredytowanych laboratoriach
postęp i tradycja tłoczymy na nowoczesnych prasach ślimakowych jak i bijemy olej w prasach hydraulicznych
najlepszy materiał Do przechowywania, czyszczenia i transportu nasion używamy nowoczesnej technologii, zapobiegającej zmianie ich jakości