Wczytuję dane...

Miód spadziowy jest barwy ciemnej, od szarozielonej poprzez brązową do czarnej. Krystalizuje w grudkach, ma zapach lekko korzenny, a w smaku jest łagodny, mało słodki.

W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej. Miód spadziowy z drzew iglastych wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i charakteryzuje się dużą aktywnością antybiotyczną. Powinien być spożywany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz przy stanach zmniejszonej odporności organizmu.

W pąkach i igliwiu drzew iglastych występują olejki eteryczne, żywice, garbniki, goryczki, skrobia, kwas askorbinowy, witaminy B i PP, sole mineralne. 

Miód spadziowy działa bakteriobójczo. Podawany jest chorym cierpiącym na schorzenia reumatyczne, skórne i układu nerwowego.
Wskazany dla osób przemęczonych i pracujących w szkodliwych warunkach.
 
Uniwersalne działanie miodu spowodowało, że nazywany jest w Polsce miodem królewskim albo papieskim.

Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.