Wczytuję dane...
Cebularz -  pszenny placek drożdżowy  o okrągłym kształcie, posypany pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem.
Czytaj więcej

Cebularz na miejscu/na wynos

  Pszenny placek drożdżowy  o okrągłym kształcie, posypany pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Brzegi cebularza mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę.  Wypiekany na miejscu z produktów pochodzących z naszego gospodarstwa. Sprzedawany w ramach RHD (rolniczy handel detaliczny).

Jego historia i początki wypiekania sięgają XIX wieku. Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, a jego receptura przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Placki wypiekano w opalanych drewnem piecach do momentu uzyskania pięknego złocistego koloru i chrupiącej skórki. W 2007 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Cebularz jest tradycyjnym i jednym z najbardziej popularnych przysmaków Zamojszczyzny i Roztocza. Kto raz go spróbuje, ten w przyszłości nie będzie mógł się mu oprzeć.