Słodkawy, łagodny smak- chętnie spożywany przez dzieci.
Czytaj więcej
Odznacza się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem, harmonizującym z kwiatami akacji (pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia).
Miód akacjowy ze względu na słodkawy, łagodny smak chętnie spożywany przez dzieci.
Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm.
Leczenie miodem pozwala na osiąganie pozytywnych wyników m.in. w leczeniu zapalenia żołądka, dwunastnicy i jelit, gdzie przyspiesza odnowę błony śluzowej, zwiększając wydzielanie śluzu i polepszając ziarninowanie, a także poprawiając motorykę tych narządów.
Miód akacjowy jest ceniony również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego, dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków i aminokwasów.
Ostatnio mówi się także o korzystnym działaniu miodu w leczeniu chorób nowotworowych.