Lnianka jest jedną z najstarszych znanych roślin oleistych. Jej nasiona odkryto podczas wykopalisk w Biskupinie. Olej ten był powszechnie znany jeszcze po drugiej wojnie światowej. Obecnie wraca do łask dzięki duzej zawartości cennych kwasów NNKT oraz ciekawemu smakowi. Zawiera naturalne antyutleniacze (tokoferole np. witamina E).
Wyniki badań olej z rydzyka
Zawartość ważniejszych kwasów tłuszczowych
Raport z badań nr 75/GC/10/15 (wyciąg):
lp | nazwa | zawartość w g/100g produktu |
1 | kwas oleinowy | 17 |
2 | kwas linolowy | 19 |
3 | kwas alfa-linolenowy | 34 |
4 | nasycone kwasy tłuszczowe | 14 |
5 | jednonienasycone kwasy tłuszczowe |
32 |
6 | wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 53 |
7 | OMEGA 3 | 34 |
8 | OMEGA 6 | 19 |
9 | kwas erukowy | 0 |
Zawartość składników odżywczych
Raport z badań nr 176/PSO/10/15 (wyciąg):
lp | nazwa | zawartość w g/100g produktu |
1 | białko | 0 |
2 | tłuszcz | 99 |
3 | cukry | 0 |
4 | sól | 0 |
5 | węglowodany |
0 |
Wartość energetyczna
3684 kJ/100g
896 kcal/100g
Dlaczego warto kupować nasz olej?
olej jest produkowany w naszym gospodarswie | |
praca magisterska "Badanie jakości oleju jadalnego" Maszyny Spożywcze Politechnika Lubelska |
|
nasiona są produkowane na naszych polach i zaprzyjaźnionych gospodarzy | |
olej jest regularnie badany w akredytowanych laboratoriach | |
tłoczymy na nowoczesnych prasach ślimakowych jak i bijemy olej w prasach hydraulicznych | |
Do przechowywania, czyszczenia i transportu nasion używamy nowoczesnej technologii, zapobiegającej zmianie ich jakości | |