Wczytuję dane...
Jak i z jakich roślin powstaje Olej Świąteczny Roztoczański. Maszyny i urządzenia do bicia oleju metodą tradycyjną. Olej Świąteczny Roztoczański -historia produktu regionalnego.
Czytaj więcej

Harmonogram/przebieg zajęć:



1.  Powitanie i omówienie zasad pobytu i zachowania się w Gospodarstwie Olechata.

2. Pokaz bicia oleju na dwuwiekowych maszynach:

 - bajarzenie i bajdurzenie (lokalne historyjki i legendy na wesoło)
- zabijanie klina szlagiem (inne urządzenia olejarskie)
- lepszy rydz niż nic (zapomniane rośliny oleiste)

3. Projekcja programu tv.

4. Degustacja Oleju Świątecznego Roztoczańskiego z chlebem- produkt wpisany na Listę
    Produktów Tradycyjnych.

5. Samodzielne wykonanie pamiątek (nasiona roślin oleistych).

6. Wręczenie certyfikatów pobytu.

7. Zakup pamiątek i naszych produktów: sklep Olechata.

9. Pożegnanie.

Dodatkowy program:

- Możliwość zamówienia posiłku na bazie produktów z naszego gospodarstwa: Letnia Kuchnia

- Możliwość przejażdżki na zabytkowych rowerach: Ruszvelo

Uwaga! Relacja z naszej zagrody [poniżej]rozpoczyna się w 5min i 34 s. trwania programu "Edukacja naturalnie" i przedstawia lekcję edukacyjną dla grup. (Program widowiska jest podobny i zawiera elementy z lekcji edukacyjnej).

Polecamy posiłek w Letniej kuchni:

1. Cebularz olejarski z olejem świątecznym i popijka sezonowa -zamów.

2. Czarcie rożki - naleśniki z kaszą gryczaną i serem -zamów