Wczytuję dane...
Olej wyciskany z nasion lnianki, o smaku i zapachu cebulowo-gorczycowym. Tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany. Może zawierać naturalny osad.
Czytaj więcej
Waga produktu: 0.75 kg
Gwarancja: 3 miesięcy
Realizacja zamówienia: 2 dni

Lnianka jest jedną z najstarszych znanych roślin oleistych. Jej nasiona odkryto podczas wykopalisk w Biskupinie. Olej ten był powszechnie znany jeszcze po drugiej wojnie światowej. Obecnie wraca do łask dzięki duzej zawartości cennych kwasów NNKT oraz ciekawemu smakowi. Zawiera naturalne antyutleniacze (tokoferole np. witamina E).

Olej wyciskany z nasion lnianki, o smaku i zapachu cebulowo-gorczycowym. Tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany. Może zawierać naturalny osad.

 

Wyniki badań olej z rydzyka 

Zawartość ważniejszych kwasów tłuszczowych

Raport z badań nr 75/GC/10/15 (wyciąg):

lp  nazwa                         zawartość w g/100g produktu                     
1  kwas oleinowy 17
2  kwas linolowy  19
3  kwas alfa-linolenowy 34
4  nasycone kwasy tłuszczowe 14
5  jednonienasycone kwasy tłuszczowe

32

6  wielonienasycone kwasy tłuszczowe 53
7  OMEGA 3 34
8  OMEGA 6 19
9  kwas erukowy 0

Zawartość składników odżywczych

Raport z badań nr 176/PSO/10/15 (wyciąg):

lp  nazwa                         zawartość w g/100g produktu                     
1  białko 0
2  tłuszcz 99
3  cukry 0
4  sól 0
5  węglowodany

0

Wartość energetyczna

3684 kJ/100g

896 kcal/100g

Dlaczego warto kupować nasz olej?

własna olejarnia olej jest produkowany w naszym gospodarswie

praca magisterska "Badanie jakości oleju jadalnego"  Maszyny Spożywcze Politechnika Lubelska

nasiona lokalne  nasiona są produkowane na naszych polach i zaprzyjaźnionych gospodarzy
gwarancja jakości olej jest regularnie badany w akredytowanych laboratoriach
postęp i tradycja tłoczymy na nowoczesnych prasach ślimakowych jak i bijemy olej w prasach hydraulicznych
najlepszy materiał Do przechowywania, czyszczenia i transportu nasion używamy nowoczesnej technologii, zapobiegającej zmianie ich jakości