Wczytuję dane...

Miód gryczany ma zabarwienie ciemne aż do brunatnego. Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach, umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę do ciemnobrunatnej, prawie czarnej. Krystalizuje, tworząc grube, twarde kryształki. Po krystalizacji przyjmuje na ogół barwę brązową.

Miód gryczany ma bardzo silny zapach, przypominający zapach kwiatów gryki. Smak ma ostry, a nawet lekko piekący. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Zalecany przy niedoborach żelaza w organizmie, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych.

Spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Poprawia pamięć, wzrok i słuch. Stosowany jest również przy leczeniu nerwic serca i żołądka. 

Ze względu na zawartość rutyny wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych i wybroczynach.
 
Doskonały do wypieków i wyrobu miodów pitnych.

Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.